reede, 1. aprill 2011

Meeldetuletus arvutikaitse viktoriinist

Et viktoriinil saadud tarkused meelest ei läheks, kirjutame need siinkohal uuesti üle. Loe läbi ja jäta meelde! Allikaks laste.arvutikaitse.ee

Üle 90% viirustest levib e-kirja teel. Kahtlased e-kirjad tuleb kustutada neid avamata. Neid ei tohiks huvi pärast piiluda ega ka teistele edasi saata, eriti, kui kirjaga on kaasas manus (lisafail).

E-kirja saatja ei ole alati see, kes näib olevat kirja saatja - e-kirja saatjat puudutavat infot on väga lihtne võltsida. Ole ettevaatlik meilidega, mille kirjutaja on eesti.president@mail.ee, sinu.õpetaja@mail.ee või koikidesober@hot.ee.

Kui su arvuti ekraanile ilmub kiri, millest sa aru ei saa, peaksid küsima nõu oma vanemalt, hooldajalt, arvutiõpetajalt või raamatukogutöötajalt. Ära vajuta Yes või OK - nii võid anda loa viiruse arvutisse pääsemisele. 

Ära edasta ahelkirju/kettkirju - neid, mis paluvad sul kiri viiele, kümnele või kahekümnele sõbrale edasi saata ning lubavad täita su unustused. Need kirjad ummistavad postkaste ja võivad sisaldada viiruseid ning sageli ei ole nende sisu tõene.

Internetis võid Sa mängida, infot otsida ja sõpradega juttu ajada, kuid sa ei tohiks teisi türanniseerida - see tähendab, et sa ei tohi kellegi üle võimutseda ega kedagi hirmutada. 

Oma telefoninumbrit ja kodus aadressi, samuti ka ema/isa/sõbra telefoninumbrit, isikukoodi, panga koode ja muud sellist ära internetis levita.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar